2013. szeptember 12., csütörtök

Kuruc.info: "Jogvédők" Konyárról: Magyarországon magyar himnuszt énekelni "megbotránkoztató és megfélemlítő"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
"Jogvédők" Konyárról: Magyarországon magyar himnuszt énekelni "megbotránkoztató és megfélemlítő"
Sep 12th 2013, 16:19

Hat "emberi jogi szervezet" fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz azt kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a múlt csütörtöki konyári eseményekkel kapcsolatban.

Az üggyel összefüggésben a megyei rendőr-főkapitányság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrségre szeptember 5-én 10 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a konyári általános iskola előtti autóbusz megállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak.


A konyári általános iskola

A helyszínre érkező járőr és a helyi körzeti megbízott az iskola előtti megállóban igazoltatta az ott várakozó nem magyar honosságú autóbusz körül tartózkodókat. Az igazoltatott 26 ember elmondta, hogy Debrecenből tartanak a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe, rövid pihenőre álltak meg a tanintézmény előtti megállóban, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A rendőrség közlése szerint "a helyszínen sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt, az autóbusz, utasaival együtt a rendőri igazoltatást követően a településről távozott és az ártándi határátkelőhelyen elhagyta az ország területét".

Az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre csütörtöki közös közleményükben emlékeztettek arra, a sajtóban már aznap nyilvánosságra kerültek "helyi szemtanúk beszámolói", amelyek "az eseményeket más megvilágításba helyezik". Azóta a NEKI és a TASZ munkatársai jártak a helyszínen és beszéltek a szemtanúkkal.

Szerintük miután a busz megállt a konyári iskola előtt, a társaság leszállt, és "fenyegetően lépett" fel az iskola "roma származású" diákjaival szemben. A magyar és a székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak és fenyegető mozdulatokat tettek - írták a rajvédők.


Vígh Szilárdból ismét bűnbak lesz?

E "megbotránkoztató és megfélemlítő eseményeket" (vagyis Magyarországon a magyar himnusz eléneklését - a szerk.) az iskola udvarán tartózkodó diákok és tanárok is észlelték, és a tanárok a gyermekeket beterelték az iskola épületébe - tették hozzá.

A civil szervezetek hangsúlyozták, a Hajdú-Bihar megyei Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, a település felé ugyanis le kell térni az országútról, és az iskola nem Konyár határában található. E tény, továbbá a "szemtanúk panaszai" alapján felmerül a gyanúja annak, hogy a településre célzatosan ment a társaság, és "feltehetően az sem véletlen, hogy épp a túlnyomó részt roma diákokat oktató tanintézmény előtt álltak meg" - vélekedtek.

Szerintük erre abból is lehet következtetni, hogy a társaság tagja volt az a tanár is, akit országosan ismert romaellenes megnyilvánulásai miatt (polkorrektről magyarra fordítva: az igazság kimondása miatt - a szerk.) rendkívüli felmentéssel bocsátott el az iskolából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) februárban.


Dénes Balázs, a TASZ korábbi elnöke, Kendermag-alapító, jelenleg a Soros által pénzelt Nyílt Társadalom Intézet vezetője - ezek a "jogvédők"

A levelet jegyző "emberi jogi szervezetek" (értsd: a devianciát mindenáron a normalitás elé állító zsidó gittegyletek - a szerk.) úgy vélték, fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért - mint írták - az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania. A "civilek" "aggodalmukat fejezték ki" a levélben amiatt, hogy a rendőrség kettős mércét alkalmazva "ismételten nem lépett fel egy romák ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmény gyanúja esetén".

(MTI enyhén korrigálva)

Gyurcsányék is próbáltak politikai tőkét kovácsolni az esetből: Megint nem sikerült a nácizás a Degenerált Koalíciónak

Frissítés: Nem létező árnyékra vetődtek a rajvédők - még a "huligánbarát" mentalitással aligha vádolható rendőrség szerint sem történt semmilyen jogsértés

A rendőrség álláspontja szerint hat emberjogi szervezet "egy nem létező árnyékra" vetődött, amikor elítélték a futballszurkolók állítólagos konyári akcióját, a helyszínen ugyanis nem történt jogsértés - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön.

A police.hu oldalon A rendőrség nem hazudik címmel megjelent közlemény szerint várhatóan szeptember 16-án teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák a helyszínen, a térfigyelő kamerák által rögzített feltételeket.

Korábbi sajtóhírek szerint a román-magyar válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe tartó drukkerek "egy újnácikból álló csoportja" szeptember 5-én letért az autópályáról, bement a Hajdú-Bihar megyei Konyár községbe, és ott "durván megfenyegették" az iskola cigány származású tanulóit.

Az ORFK a közleményben emlékeztetett arra, hogy a tényállást már szeptember 5-én megnyugtatóan tisztázták. Eszerint a konyári általános iskola előtti autóbuszmegállóban a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe tartó autóbusz utasai sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el. A rendőri intézkedést a tanintézet igazgatója kezdeményezte, aki annak befejeződésekor közölte az intézkedő járőrökkel, hogy az autóbusz utasai "nem tanúsítottak az iskola irányába jogsértést vagy sértő magatartást". Erről a tanintézet vezetője és a település polgármestere több médiumban is nyilatkozott.

"A rendőrség jogszerűen járt el, a bejelentés tárgyi súlyától függetlenül arra azonnal reagált, és megtette azokat az intézkedéseket, amelyet számára a jogállami keretek lehetővé tesznek" - hangsúlyozták.

A közlemény szerint "a rendőrség – az emberjogi szervezetek álláspontjával szemben – nem tartja feladatának, hogy a hallomásokra, másod- és harmadkézből származó értesülésekre alapított, kifejezetten hangulatkeltő közleményekre, tudósításokra a fentieket meghaladóan reagáljon". Ugyanakkor – őszinte sajnálattal – észlelte, hogy a tényleges történések eltorzításában érdekeltek mindent elkövetnek a rendőrség iránti közbizalom csorbítására, ezért a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket nyilvánosságra hozza - fogalmaztak a közleményben.

A felvételeket azért csak szeptember 16-án teszik közzé, mert azok nem sérthetnek személyiségi és információs önrendelkezési jogokat. A felvétel átírása és kitakarása időt vesz igénybe - olvasható a police.hu-n.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése