2013. november 18., hétfő

[Lapszemle] Tömeges elbocsátásokat jelentett be a kormány ''stratégiai partnere'' - ''Orbán aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden katasztrófát'' - Gyurcsány: nem Istené, hanem az emberé a dicsõség - Dr. Léhmann: Már kettesével kapom a nyert itéleteket - Aranyesõ Pécsett is: hogyan tarolja le a Roche a magyar egészségügyet? - Szó szerinti idézetek egy nagy embertõl

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."



Székely-kurd kapcsolat


       A Székely Nemzeti Tanács tisztségviselői, Izsák Balázs elnök, Dabis Attila külügyi megbízott és Márton Zoltán alelnök, 2013. november 15-én Budapesten találkoztak Falah Mustafa Bakirral a Kurdisztáni Autonóm Régió Külügyminiszterével. Kölcsönösen tájékoztatták egymást közösségeik helyzetéről és felvázolták a jövőbeni együttműködés alternatíváit. Falah Mustafa Bakir rámutatott, hogy a kárpát-medencei magyarság épp úgy széttagoltan él több állam területén, mint a kurdok, igaz helyzetüket megkönnyíti, hogy van anyaországuk, mely támogatja őket, valamint, hogy Európa kevésbé konfliktusos terület, mint a Közel-Kelet. A két nép sorsa közt számos kapcsolódási pont van, mutatott rá Izsák Balázs elnök. Mind a kurdok, mind a székelyek nyelvi, kulturális szigetet képeznek, az ilyen közösségek pedig egymás hangját felerősíthetik a nemzetközi kapcsolatokban. A felek egyetértettek abban, hogy érdemes a jövőben erősíteni a két nép között kapcsol atokat.
       A több mint 5 milliós iraki kurd közösség Szaddam Hussein rezsimjének bukását követően kapott széleskörű autonóm kompetenciákat, beleértve a saját területén fellelhető ásványkincsek fölötti rendelkezés jogát, valamint az anyanyelvük egyenlőségét az államnyelvvel egész Irak területén. Irak a 2005-ös új alkotmányának elfogadása óta jogilag is föderációként határozza meg magát.
   
A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy 2013. november 18.



A székelyek nagy menetelése budapesti szolidaritási rendezvénye


Videó: http://www.youtube.com/watch?v=AdQyfkBtMQQ



Jézus Szíve, Buda Vára

Székelyudvarhely ősi szent helyeinek égi kapcsolatai


Videó: http://www.youtube.com/watch?v=1Qy7oMkfYYU

Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Tömeges elbocsátásokat jelentett be a kormány "stratégiai partnere"

Karácsony közeledtével közel hétszáz dolgozót bocsát el tiszaújvárosi üzeméből a Jabil Circuit, éppen annyit, amennyinek a felvételére 2011-ben 6 milliárd forintos munkahely-teremtési támogatást vett fel az államtól. A Jobbik felszólítja a kormányt, amennyiben az amerikai multi elbocsátja munkavállalóit, követelje vissza a kifizetett támogatást.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy a tömeges létszámleépítést egy olyan vállalat hajtja végre, amellyel tavasszal kötött stratégiai megállapodást az állam. Akkor Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár még sikertörténetnek nevezte az amerikai-magyar gazdasági együttműködést.

A Jabil Circuit akciója újfent bizonyítja: a kormány stratégiai megállapodásai semmilyen egzisztenciális védelmet nem biztosítanak a magyar munkavállalók számára. Kérdés, mitől lesz egy multival kötött megállapodás stratégiai és legfőképp sikertörténet akkor, ha az érintett vállalat amellett, hogy nem hajlandó emberként bánni a dolgozóival, egyik napról a másikra több száz munkavállalóját teheti az utcára, több száz családot taszíthat a létbizonytalanság szélére. Kérdés az is, mit várhatnak a magyar emberek azoktól a multiktól, amelyeket az állam nem részesít kiemelt támogatásban.

Mindezek után kijelenthető, az Orbán-kormány hatalmas médiafelhajtással övezett stratégiai megállapodásai csupán a Fidesz kampánystratégiáját szolgálják, azoktól sem a magyar gazdaság, sem a magyar társadalom nem fog a saját lábára állni.

A Jobbik a magyar embereket éhbérért dolgoztató multinacionális vállalatok helyett a magyar kis- és középvállalkozásokkal fog stratégiai megállapodást kötni, az ő partnerségükre építve fogja tisztességes munkához és tisztességes bérhez juttatni a munkavállalókat.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Kapcsolódó:
   Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Jabil Circuit (+videó)
   Orbán: A munka becsületéről van szó
   Varga Mihály: "Az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvénye"
   "Én megyek börtönbe?" Feljelenti a NAV az 1000 milliárdos ellenőrt
   Szombathelyi cégek az offshore-botrányban
   Ingyen adhat meccsjegyet a munkáltató a cafeteriában
   270 ezer család örömhíre a februári fizetésnapon


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

"Orbán aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden katasztrófát"
2013. november 18., hétfő, 12:49 MTI - HVG

A mai Magyarországon a politika kisajátítja a nyelvet, ezért egyre több szó veszíti el "őszinteségét és ártatlanságát" - véli a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban megjelent cikkében Wilhelm Droste, a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon élő német lektor, író, fordító és kiadó.

A cikk írója úgy véli, a nyelv a monologizálás eszköze lett, ami nem meglepő abban az országban, ahol a miniszterelnök aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden, főleg nemzetközi színtéren bekövetkező katasztrófát. Az ország, mint egy önfeledt kirándulóhajó, a szerző szerint egy sziklazátony felé közeledik, ám Orbán Viktor az elragadtatott és jóhiszemű utazók tapsa közepette gondtalan üdülést, csodálatos panorámát és garantált boldogságot ígér mindenkinek.

A monologizálás azonban az ellenzékre ugyanúgy jellemző, bár lett volna lehetősége a párbeszédre és a felelősségteljes cselekvésre, amikor kormányon volt. A nyelvi kisajátítás mintapéldái a "nemzet" és a "magyar" szavak, de kisebb szótárat lehetne összeállítani azokból a fogalmakból, amelyek már elveszítették "eredeti ártatlanságukat", vagy egyenes úton vannak efelé - írja.

Kapcsolódó:
   "Kormányváltástól fél a Fidesz"
   PDSZ: A politika egyre gátlástalanabb
   "Nem lehet mindig Hoffmann Rózsa háta mögé bújni" - percről percre a parlamentből
   Gyurcsány: nem Istené, hanem az emberé a dicsőség
   Gyurcsány igazi, szekuláris beszéde

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Dr. Léhmann: Már kettesével kapom a nyert itéleteket
november 15, 2013 NCK

Ma kézhez vett alábbi két itéletem alapján az FHB Bank Zrt, valamint a Raiffeisen Lízing Zrt is elbukott.

És mind a kettő a Fővárosi Törvényszéken.

Szabadfelhasználásu és gépkocsi vásárlási kölcsönszerződés vizsgálata volt terítéken.

Eszembe jutott az, hogy ha már kedden összeülnek az Igazságügyminiszter kezdeményezésére, talán választ adhatnának a lakáshitelesek leválasztásával kapcsolatos kormányzati szándék jogalapjára is

Azaz eldönthetnék végre azt, hogy bármelyik kölcsönnek adósa miért jobb, vagy rosszabb a kölcsön felhasználása alapján. Függetlenül attól, hogy a gépkocsi kölcsön adósának éppen ugy viszik végrehajtás esetén lakását, mint a lakáskölcsön adósét.

Egyébként pedig bizonyos vagyok abban, hogy sem erre, sem más törvényességi problémára választ nem kapunk, hanem csupán azt vitatják meg, amit korábban Dr. Bánáti János Országos Ügyvédi Kamarai Elnök úr ugy fogalmazott a nyilvánosság előtt már évekkel ezelőtt, hogy

"Ha az összes devizalapu kölcsön hibás termék volt, akkor eredeti állapot helyreállítása, - mert a jog ezt a megoldást adja - például a magyar jog, miképp képzelhető el, vagy ki kit fog kárpótolni. Hát itt az egész országról van szó.

Itt Magyarország tíz millió ember jövőjéről van...

Pénzintézeteket sem lehet ilyen kártérítéssel bedönteni.

Hát összeomlik a magyar pénzügyi rendszer és bankrendszer? Az nemcsak a bank tulajdonosainak lesz rossz, tízmillió magyar állampolgárnak lesz rossz. Hát ha megszűnik a hitel Magyarországon, leáll a gazdasági élet. És tízmillió ember nem jut fizetéshez sem, tehát itt nagyon megfontolt megoldást kell keresni, az indulatokon, azoknak a gerjesztésével sajnos nem megyünk sehova."

Tetszik érteni? Olyan nagyságu pénzösszeggel verték át Dr. Bánáti János Elnök úr szerint is az embereket a bankok, hogy ha ezt vissza kell fizetni, akkor szerinte összeomlik a pénzügyi rendszer, a bankrendszer, leáll a gazdasági élet, tízmillió ember nem jut fizetéshez. És Dr. Bánáti János Elnök Úr ezt már ezeknek a mondatainak elhangzásakor, 2011. augusztus 22-én is tudta.

Kapcsolódó:
   Miért húzódik a devizahiteles kérdés megoldása?
   Póka László-FELHÍVÁS. Bankár! Van még "töltény" a tárban!

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Aranyeső Pécsett is - Hogyan tarolja le a Roche a magyar egészségügyet?
NOV 15, 2013 PestiSrácok


ARANYESŐ PÉCSETT IS - HOGYAN TAROLJA LE A ROCHE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYET?

Magyarország egyik legeladósodottabb egyetemi klinikájának, a Pécsi Tudományegyetemnek a büdzséjéből is busás százmilliók landolnak a Roche Magyarország Kft. bankszámláján - nyomozta ki a PestiSrácok.hu. Kiderítettük, hogy miközben az eladósodottság tekintetében "visszaesőnek" számít az intézmény és az ötmilliárd forintot is meghaladja az egyetem tartozása, a laborbeszerzések összköltsége gyakorlatilag a duplájára emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a klinika laborjából fokozatosan kiszorultak a konkurens gyártók rendszerei. Pécsett is szakmai okokkal indokolják a Roche-gépek használatát, de a PestiSrácok.hu kiderítette, a svájci székhelyű multicég az akadémikus Kovács L. Gábor professzor (képünkön) laborvezetői regnálása alatt szakított hatalmasat Pécsett, aki azóta a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnökévé lépett elő. A társaság üléseire a Roche üzletág-vezetője is állandó meghívót vehet át a postástól. Kíváncsiak vagyunk Szócska Miklós álláspontjára is, hogy az utóbbi években a laborvezetők vajon mi okból választják sorra a konkurenseknél másfélszer-kétszer drágább, agilisan terjeszkedő Roche termékeit, és miből fizeti ki az egészségbiztosító az ezzel járó, évente milliárdos nagyságrendű többletköltséget, ám az államtitkár eddig nem felelt a kérdéseinkre.
SZARVAS SZILVESZTER - PestiSrácok.hu

Nem csak Szegeden, Zalaegerszegen, és Budapesten a SOTÉ-n, hanem Pécsett is aranybányára lelt a Roche Magyarország Kft. Utánajártunk, a svájci székhelyű multicég éves szinten 300-400 millió forintot tehet zsebre azáltal, hogy a Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetéből is fokozatosan kiszorította a versenytársakat. Korábban három cikkben is foglalkoztunk a Roche Magyarország Kft. zsíros üzleteivel. A szegedi labortendereken például szinte mindent vitt a Roche, a 2011-ben az Év kórháza díjjal kitüntetett Zala Megyei Kórház laborbeszerzései is meglehetősen testre (Roche-ra) szabottnak tűnnek, de az igazán nagy bankot a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen robbantotta a multicég. Portálunk nyomozta ki például, hogy Gál János, a SOTE klinikai rektorhelyettesének a párja az a Kiss Adrienn Júlia, aki a Roche Magyarország Kft. labordiagnosztikai üzletágvezetője. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetemet vettük górcső alá, ahol a cikkeink után kapott füles szerint ugyancsak megvetette a lábát a Roche.

KÉTHARMADOS HATALOM

Kiderítettük, a 369 millió forintos szegedi üzlet, a Zala megyei kórház ablakon kidobott 300 millió forintja, és a SOTE-Roche szerelem sormintájába a Pécsi Tudományegyetem is beleillik, ahol éves szinten 300-400 millió forintos forgalmat bonyolíthat a Roche Magyarország Kft. Ráadásul a pécsi laborköltségek jócskán megemelkedtek a svájci székhelyű, "kreatív" kereskedői módszerei miatt a világban már több helyen megdőlt multicég megjelenésével. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának a dékánja, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója kérdésünkre kijelentette, "támogatásból, egy 2006-os Pázmány Péter pályázat keretében telepítették a Roche készülékeket, igaz, előtte is működött Roche rendszer a laborban". Elárulta, Pécsett jelenleg hatvan százalékos a Roche részesedése a szorosan vett laboratóriumi forgalomból. "A rutin kémia, biokémai és immunológia mintegy hetven-nyolcvan százaléka történik a Roche gépein, de sok a kis értékű vizsgálatfa jta" - jelentette ki Miseta Attila.

HÁTTÉRBE SZORÍTOTT OLCSÓBB RENDSZER

A PTE ugyan a 2006-os Pázmány projekt előtt is használta a Roche-rendszereket, de akkor még az Abott és más konkurens készülékek részesedése jóval magasabb volt. A Pázmány projekt után azonban a Roche letaszította a versenytársait az intézményen belül. Az orvosi kar dékánja azon kérdésünkre, hogy nagyságrendileg mennyivel drágább a Roche-rendszer működtetése, mint egyéb gyártók rendszereinek a használata, azt mondta: azt nem tudja megmondani, hogy a készülékek telepítése idején mi volt az ára az azonos Abott és Roche reagenseknek, de tény, hogy ma mintegy húsz-harminc százalékkal olcsóbban kínálják az Abott reagenseket. "A beszállítókkal azonban lehet ártárgyalásokat folytatni. Magam, aki néhány hónapja töltöm be az igazgatói tisztet, azon vagyok, hogy minden forint a legjobban hasznosuljon" - mondta Miseta Attila.

A DÉKÁN "SZÉLMALOMHARCA"?

Egy neve elhallgatását kérő egyetemi bennfentestől úgy tudjuk, hogy Miseta Attila a balanszírozott rendszer híve, és keményen harcol a Roche visszaszorításáért, a versenyhelyzet visszaállításáért.


Miseta Attila, a pécsi orvosi kar dékánja a versenyhelyzet híve. Fotó: pte.hu

A Pécsi Tudományegyetem a fenntartója a huszonhét pécsi klinikának, a Baranya Megyei Kórház 2010. január elsején olvadt egybe az egyetemi klinikahálózattal. Az integrációra még visszatérünk, de előbb lássuk, az integráció előtt milyen laborrendszert működtetett a megyei kórház. Az ugyanis sejthető, hogy az egyesülés a Roche-nak kedvezett, miután a Roche készülékekkel benépesített PTE lett a megyei kórház fenntartója. A Baranya Megyei Kórház Központi Laboratóriumában az Abott rendszert használták az integráció előtt, és információink szerint mintegy fele annyiért működtették, mint az egységesítés után a Roche-t.

Litter Ilona, aki a Baranya Megyei Kórház Központi Laboratóriumának a laborvezető főorvosa volt, nem kívánt részleteiben nyilatkozni az ügyről, de annyit elárult, "nem mindig a legolcsóbb a legjobb, mint ahogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb minőségű". "Nagyon kell ismerni a szakmát és ismerni kell a lehetőségeket, hogy az ember olyan egyensúlyt tudjon kialakítani, amelyben szakmailag, működéstechnikailag, rendszerszervezésileg is jól működnek a dolgok és aránylag gazdaságos is. Ideális helyzet és ideális megoldás nincsen. Nehéz azt mondani valamire, hogy az maradéktalanul jó, maradéktalanul követendő. Minden lehet ilyen is, olyan is" - fogalmazott Litter Ilona.

AMI MÁSOKNÁL X FORINT, AZ A ROCHE-NÉL 2X

A különböző gyártók árazásaival, a Roche pécsi térnyerésével kapcsolatban Cserta Gábort, a Csertex Kft. ügyvezetőjét is felhívtuk, aki az integráció és a Pázmány-projekt előtt szállítói kapcsolatban állt a Baranya megyei tudományegyetemmel. "A szakmai döntéseket nem kérdőjelezem meg, a PTE szakmai vezetése döntött a Roche mellett. A rendszercserének az okát nem tudom, de az már más kérdés, hogy gazdaságilag megérte-e a váltás. Amíg a Roche gépek telepítése előtt x forintba került egy vizsgálat, addig a svájci székhelyű multi rendszerein már 2X-re rúgtak a költségek. Tudom, hogy egyes laborszakemberek szerint a nevet kell megfizetni, de ezzel azért nem értek egyet, mert az Abott is legalább akkora név a szakmában, mint a Roche, mégis kihúzták alóluk a talajt" - summázta véleményét Cserta Gábor.

MERCEDES VS. OPEL

A pécsi dékán, Miseta Attila egyébként annyiban védelmébe vette az előző vezetők döntését, hogy szerinte a Roche a labordiagnosztikában a Mercedes, de persze lehet kapni Opelt is. Cserta Gábor minderre csak annyit reagált, hogy "felháborító és megdöbbentő Mercedes-Benzzel járni a nehéz anyagi és financiális helyzetben lévő magyar egészségügyben".

A Pécsi Tudományegyetem ráadásul úgy fizet ki évi 300-400 millió forintot a "Mercedesért", hogy Magyarország egyik legeladósodottabb egyetemi klinikájáról van szó. Az egészségügyért felelős államtitkárság éppen idén októberben hívta raportra az eladósodott kórházak vezetőit, köztük a négy nagy orvosi egyetem, a Honvédkórház menedzsmentjét, és a debreceni, zalaegerszegi, győri, szombathelyi, nyíregyházi, szolnoki, váci, szekszárdi és salgótarjáni kórház első emberét. Idén júniusban ugyanis valamennyi berendelt intézménynek 500 millió forint felett volt a lejárt adóssága. A "meghívott" intézmények közül ráadásul a Honvédkórház és a Pécsi Tudományegyetem is "visszaesőnek" számít, tartozásuk rendre újra termelődik, és ismét meghaladja az ötmilliárd forintot.

KORMÁNYZATI ÁTVERÉS VOLT AZ INTEGRÁCIÓ

Éppen ezen a ponton kell visszakanyarodnunk a PTE és a Baranya Megyei Kórház összeolvadására, mert a pécsi intézmény vezetése szerint az eladósodás a Klinikai Központ és a Baranya Megyei Kórház integrációja miatt gyorsult fel. A PTE első emberei szerint az előző kormányzat által ösztönzött kórházintegráció tovább rontotta a gazdasági helyzetet, holott az akkori kabinet fő célja épp a rendszer gazdaságosabbá tétele volt. Az előző kormány akciója miatt horribilis, éves szinten több százmillió forintos lyuk tátong az integrált intézmény finanszírozásán. "2002 óta Pécs és a környező régió szenvedte el a legnagyobb restrikciókat az egészségügy területén. A 2008-ban megtörtént integráció egy átverés volt a kormányzat részéről, innentől meglódult a veszteségek termelése" - nyomatékosította Miseta Attila.

AZ ÚJ TENDEREN IS A ROCHE KASZÁL MAJD?

A pécsi Klinikai Központ pénzügyi nehézsége tehát súlyos teher, az egyetem vezetősége az adósság ellen harcol, miközben a Roche rendületlenül számláz.

"A Roche termékei általában igen jó színvonalúak, de nem minden területen egyaránt jó a szakma megítélése. A bekerülési költség nyilván fontos tényező volt a szakmai indokok mellett. Megjegyzem, több más forgalmazó rendelkezik ugyan olcsó, saját fejlesztésű hazai termékekkel, amelyek színvonala változó, de világcégek termékeit is forgalmazzák. Amikor az árak összevetéséről van szó, nem mindig hasonlítjuk az almát az almával. A Roche dominanciája nem magyar sajátosság és nem is korlátozódik az állami szférára. A magyarországi privatizált laborok többsége is Roche alapú" - mondta Miseta Attila. Hozzátette ugyanakkor, hogy miután folyamatosan sakkozniuk kell, hogyan osszák be a csekély forrásokat, ezért ő az olcsó de jó szakmai munkát pártolja. "Próbáljuk megtalálni azokat a kompromisszumokat, amelyekkel a lehető legolcsóbban, de szakmai téren megfelelő színvonalon biztosíthatjuk a minőségi munkát. Egyébként éppen most állunk egy új tender előtt, ami nyilván új ártárgyalások at is jelent" - árulta el portálunknak Miseta Attila. (Lapunk a szakmából ugyanakkor ellentétes információt kapott: eszerint a hazai tulajdonú magánlaborokban elenyésző a Roche beszállítói részesedése, éppen a csillagászati árak miatt.)

ÁLOMKARRIER A ROCHE PÉCSI TÉRNYERÉSE UTÁN

Szegedhez, Zalaegerszeghez és a SOTÉ-hoz hasonlóan tehát Pécsett is szakmai érvekkel indokolják a Roche rendszerek használatát. A PestiSrácok.hu megtudta, a svájci székhelyű multi Kovács L. Gábor laborvezetői regnálása alatt szakított nagyot Pécsett, aki azóta a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke. (A társaság üléseire Hodossy Lajos, a Roche üzletág-vezetője is állandó meghívót vehet át a postástól.)


Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. üzletág-vezetője állandó meghívottként vehet részt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság ülésein. Fotó: figyelo.hu

Korábbi cikkünkben már írtunk egy hasonló karrierről, amely egy labor vezetésével kezdődik, Roche rendszer "bevarázslásával" folytatódik, majd csúcsszervezet igazgatói posztjának betöltésével végződik. Korábban kinyomoztuk, a szegedi labor egykori vezetője, Horváth Andrea Rita a Roche, mint közbeszerzési nyertes kihirdetése után kezdett nagy ívű nemzetközi karrierbe. Horváth Andrea Rita jelenleg az ausztrál South Eastern Area Laboratory Services (SEALS) Klinikai Kémia Intézetének igazgatója, a Sydney Egyetem vendégprofesszora, és a Nemzetközi Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, azaz az IFCC Evidence-based Laboratory Medicine bizottságának elnöke. A volt szegedi laborvezetőt a nemzetközi csúcsokra röpítő diagnosztikai világszervezet, azaz IFCC kitűnő szponzori kapcsolatot ápol a Roche-sal.

Annak eldöntését, hogy a Roche gyakorol-e nyomást az általa amúgy bőkezűen támogatott szakmai szervezetek vezetőinek kiválasztásánál, tisztelt olvasóinkra bízzuk.

IRÁNYÍTOTT TENDEREK, SZÓCSKA EGYELŐRE HALLGAT

"A magyar labortenderek egyáltalán nem szolgálják, vagy csak nagyon csekély mértékben szolgálják azt a célt, amely az egyenlő feltételek mellett történő versenyeztetésről, a legjobb árajánlat választásáról szól. A legtöbb tender irányított" - szögezte le egy neve elhallgatását kérő magyarországi klinikai labor vezetője.


Szócska Miklós
A szegedi, zalaegerszegi, fővárosi és pécsi oknyomozásunk után Szócska Mikóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárát is megkerestük. A politikustól mások mellett azt kérdeztük, hogy miért bevett gyakorlat az a magyar egészségügyben, hogy miközben az anyagi, finanszírozási helyzet nehéz, mégis a drágább Roche termékeket választják a laborvezetők, klinikai döntnökök. Szócska Miklóst egyes szakemberek véleményével is szembesítettük, miszerint a Roche a Mercedes-Benz, míg más gyártók az Opelhez hasonlíthatóak. Kíváncsiak voltunk, hogy Szócska Miklós szerint miért engedheti meg magának egy adósságokkal küzdő intézmény, hogy Mercedes-szel járjon, miközben az Opel is kiváló minőségű, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. A szaktárca és Szócska Miklós állásfoglalását, szakmai tájékoztatását természetesen továbbra is várjuk. Egy héttel ezelőtt számos kérdést tettünk fel a Roche Magyarország Kft. kommun ikációs vezetőjének, ám választ egyelőre onnan sem kaptunk.

VÁRJUK AZ ÚJABB FÜLESEKET!

Tekintettel arra, hogy tendenciózusnak tűnik a méregdrága laborkellékeket forgalmazó világcég sorozatos térnyerése a magyar egészségügyben, és az első, a Szegedi Tudományegyetem közbeszerzési botrányát felgöngyölítő cikkünk közlése óta sorra kapjuk a füleseket, előrebocsátjuk: ezután is figyelemmel kísérjük a labortendereket, úgyhogy szivárogtasson bátran! Minden megkeresést - ahogy eddig is - bizalmasan kezelünk!

(Vezető képünkön Kovács L. Gábor akadémikus látható. Az egykori laborvezető idén októberben tudomány kategóriában vehette át a Baranya Megyei Príma díjat.)

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Szó szerinti idézetek egy nagy embertől
Jadranka Roganovic

Kommentár nélkül. Szó szerinti idézetek egy nagy embertől a tartalom és az írásmód pontos betartásával:

február 17.
"Van egy álmom...most említem először.Most már egy ideje csak dolgozunk rajta...Még nyárig vagy legkésőbb őszig csak dolgozunk.../Ha elmondanám azt hinnétek, hogy ez a pragmatikus ember megőrült./De ha ez bejön akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs!!!Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni. Annyi csoda történt velem már életemben.Igaz ez egy sokkal nagyobb léptékű "csoda" lenne, de miért ne lenne ez még lehetséges?Miért ne érhetne végre ne csak engem hanem a magyarokat is óriási szerencse?Őszig ne kérdezzetek csak figyeljetek!"

március 27.
"Mi történt?
Kiszált a kalitkából a "madár".Három órán keresztül hibátlanul repült.Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát..."

április 10.
"Kedves Barátaim!Örülök, hogy a média ennyit foglalkozik ezzel az "energia cellával"./Csak zárójelben jegyzem meg,most írtam le először ennek az általam tervezett hivatalos nevét./Abszolut nem zavar,hogy ennyit össze-vissza találgatnak.
Már többször leírtam, hogy egy energia cellánál két féle módon lehet befogni az energiát: vagy nagy feszültségen vagy nagy áramerősségen.Tesla munkásságát hihetetlenül tisztelem és egy szellemi óriásnak tartom.Szerintem az "energia kicsatolásában" ott tévedett illetve ott ment félre, hogy ezt nagy feszültségen akarta megvalósítani.De...szerintem ma már nem ezek a kérdések./Ezeket a kérdéseket a kutatások már eldöntötték./
A kérdés az , hogy hogyan lehet a stabil nagysorozatú gyártást megvalósítani úgy hogy közben tömegével teremtünk munkahelyeket.
Hogy lehet a milliós sorozatgyártás feltételeit megteremteni/mert csak ekkor fogja igazán az emberiség hasznát szolgálni/ másrészt, hogy lehet ezen egységekenek a logisztikáját/150 kg-os egységeknek/ megszervezni valamint a kereskedelmét, hogy a hagyományos energia szolgáltatók ne szembe jöjjenek, hanem együtt "meneteljünk".Ezen dolgozunk./Nem a protótípuson./.De azt se kérdezzétek meg, hogy hány prototípus van és melyik országban nézhető meg.Hívatalosan csak akkor szeretnénk a nyilvánosság elé lépni mikor már a sorozatgyártása beindult./Ahogy ezt még a "madárkának" a szösszeneteimben való felbukkanása elején jeleztem, ezt ősszre várom illetve tervezem."

Kapcsolódó:
   Októberben jön Széles Gábor energiacellája!

Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút

Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya

Zöld Kapu Vendéglő, étterem Óbuda hangulatával HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000
HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel



[Lapszemle] Tömeges elbocsátásokat jelentett be a kormány ''stratégiai partnere'' - ''Orbán aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden katasztrófát'' - Gyurcsány: nem Istené, hanem az emberé a dicsõség - Dr. Léhmann: Már kettesével kapom a nyert itéleteket - Aranyesõ Pécsett is: hogyan tarolja le a Roche a magyar egészségügyet? - Szó szerinti idézetek egy nagy embertõl

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."



Székely-kurd kapcsolat


       A Székely Nemzeti Tanács tisztségviselői, Izsák Balázs elnök, Dabis Attila külügyi megbízott és Márton Zoltán alelnök, 2013. november 15-én Budapesten találkoztak Falah Mustafa Bakirral a Kurdisztáni Autonóm Régió Külügyminiszterével. Kölcsönösen tájékoztatták egymást közösségeik helyzetéről és felvázolták a jövőbeni együttműködés alternatíváit. Falah Mustafa Bakir rámutatott, hogy a kárpát-medencei magyarság épp úgy széttagoltan él több állam területén, mint a kurdok, igaz helyzetüket megkönnyíti, hogy van anyaországuk, mely támogatja őket, valamint, hogy Európa kevésbé konfliktusos terület, mint a Közel-Kelet. A két nép sorsa közt számos kapcsolódási pont van, mutatott rá Izsák Balázs elnök. Mind a kurdok, mind a székelyek nyelvi, kulturális szigetet képeznek, az ilyen közösségek pedig egymás hangját felerősíthetik a nemzetközi kapcsolatokban. A felek egyetértettek abban, hogy érdemes a jövőben erősíteni a két nép között kapcsol atokat.
       A több mint 5 milliós iraki kurd közösség Szaddam Hussein rezsimjének bukását követően kapott széleskörű autonóm kompetenciákat, beleértve a saját területén fellelhető ásványkincsek fölötti rendelkezés jogát, valamint az anyanyelvük egyenlőségét az államnyelvvel egész Irak területén. Irak a 2005-ös új alkotmányának elfogadása óta jogilag is föderációként határozza meg magát.
   
A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy 2013. november 18.



A székelyek nagy menetelése budapesti szolidaritási rendezvénye


Videó: http://www.youtube.com/watch?v=AdQyfkBtMQQ



Jézus Szíve, Buda Vára

Székelyudvarhely ősi szent helyeinek égi kapcsolatai


Videó: http://www.youtube.com/watch?v=1Qy7oMkfYYU

Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Tömeges elbocsátásokat jelentett be a kormány "stratégiai partnere"

Karácsony közeledtével közel hétszáz dolgozót bocsát el tiszaújvárosi üzeméből a Jabil Circuit, éppen annyit, amennyinek a felvételére 2011-ben 6 milliárd forintos munkahely-teremtési támogatást vett fel az államtól. A Jobbik felszólítja a kormányt, amennyiben az amerikai multi elbocsátja munkavállalóit, követelje vissza a kifizetett támogatást.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy a tömeges létszámleépítést egy olyan vállalat hajtja végre, amellyel tavasszal kötött stratégiai megállapodást az állam. Akkor Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár még sikertörténetnek nevezte az amerikai-magyar gazdasági együttműködést.

A Jabil Circuit akciója újfent bizonyítja: a kormány stratégiai megállapodásai semmilyen egzisztenciális védelmet nem biztosítanak a magyar munkavállalók számára. Kérdés, mitől lesz egy multival kötött megállapodás stratégiai és legfőképp sikertörténet akkor, ha az érintett vállalat amellett, hogy nem hajlandó emberként bánni a dolgozóival, egyik napról a másikra több száz munkavállalóját teheti az utcára, több száz családot taszíthat a létbizonytalanság szélére. Kérdés az is, mit várhatnak a magyar emberek azoktól a multiktól, amelyeket az állam nem részesít kiemelt támogatásban.

Mindezek után kijelenthető, az Orbán-kormány hatalmas médiafelhajtással övezett stratégiai megállapodásai csupán a Fidesz kampánystratégiáját szolgálják, azoktól sem a magyar gazdaság, sem a magyar társadalom nem fog a saját lábára állni.

A Jobbik a magyar embereket éhbérért dolgoztató multinacionális vállalatok helyett a magyar kis- és középvállalkozásokkal fog stratégiai megállapodást kötni, az ő partnerségükre építve fogja tisztességes munkához és tisztességes bérhez juttatni a munkavállalókat.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Kapcsolódó:
   Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Jabil Circuit (+videó)
   Orbán: A munka becsületéről van szó
   Varga Mihály: "Az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvénye"
   "Én megyek börtönbe?" Feljelenti a NAV az 1000 milliárdos ellenőrt
   Szombathelyi cégek az offshore-botrányban
   Ingyen adhat meccsjegyet a munkáltató a cafeteriában
   270 ezer család örömhíre a februári fizetésnapon


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

"Orbán aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden katasztrófát"
2013. november 18., hétfő, 12:49 MTI - HVG

A mai Magyarországon a politika kisajátítja a nyelvet, ezért egyre több szó veszíti el "őszinteségét és ártatlanságát" - véli a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban megjelent cikkében Wilhelm Droste, a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon élő német lektor, író, fordító és kiadó.

A cikk írója úgy véli, a nyelv a monologizálás eszköze lett, ami nem meglepő abban az országban, ahol a miniszterelnök aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden, főleg nemzetközi színtéren bekövetkező katasztrófát. Az ország, mint egy önfeledt kirándulóhajó, a szerző szerint egy sziklazátony felé közeledik, ám Orbán Viktor az elragadtatott és jóhiszemű utazók tapsa közepette gondtalan üdülést, csodálatos panorámát és garantált boldogságot ígér mindenkinek.

A monologizálás azonban az ellenzékre ugyanúgy jellemző, bár lett volna lehetősége a párbeszédre és a felelősségteljes cselekvésre, amikor kormányon volt. A nyelvi kisajátítás mintapéldái a "nemzet" és a "magyar" szavak, de kisebb szótárat lehetne összeállítani azokból a fogalmakból, amelyek már elveszítették "eredeti ártatlanságukat", vagy egyenes úton vannak efelé - írja.

Kapcsolódó:
   "Kormányváltástól fél a Fidesz"
   PDSZ: A politika egyre gátlástalanabb
   "Nem lehet mindig Hoffmann Rózsa háta mögé bújni" - percről percre a parlamentből
   Gyurcsány: nem Istené, hanem az emberé a dicsőség
   Gyurcsány igazi, szekuláris beszéde

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Dr. Léhmann: Már kettesével kapom a nyert itéleteket
november 15, 2013 NCK

Ma kézhez vett alábbi két itéletem alapján az FHB Bank Zrt, valamint a Raiffeisen Lízing Zrt is elbukott.

És mind a kettő a Fővárosi Törvényszéken.

Szabadfelhasználásu és gépkocsi vásárlási kölcsönszerződés vizsgálata volt terítéken.

Eszembe jutott az, hogy ha már kedden összeülnek az Igazságügyminiszter kezdeményezésére, talán választ adhatnának a lakáshitelesek leválasztásával kapcsolatos kormányzati szándék jogalapjára is

Azaz eldönthetnék végre azt, hogy bármelyik kölcsönnek adósa miért jobb, vagy rosszabb a kölcsön felhasználása alapján. Függetlenül attól, hogy a gépkocsi kölcsön adósának éppen ugy viszik végrehajtás esetén lakását, mint a lakáskölcsön adósét.

Egyébként pedig bizonyos vagyok abban, hogy sem erre, sem más törvényességi problémára választ nem kapunk, hanem csupán azt vitatják meg, amit korábban Dr. Bánáti János Országos Ügyvédi Kamarai Elnök úr ugy fogalmazott a nyilvánosság előtt már évekkel ezelőtt, hogy

"Ha az összes devizalapu kölcsön hibás termék volt, akkor eredeti állapot helyreállítása, - mert a jog ezt a megoldást adja - például a magyar jog, miképp képzelhető el, vagy ki kit fog kárpótolni. Hát itt az egész országról van szó.

Itt Magyarország tíz millió ember jövőjéről van...

Pénzintézeteket sem lehet ilyen kártérítéssel bedönteni.

Hát összeomlik a magyar pénzügyi rendszer és bankrendszer? Az nemcsak a bank tulajdonosainak lesz rossz, tízmillió magyar állampolgárnak lesz rossz. Hát ha megszűnik a hitel Magyarországon, leáll a gazdasági élet. És tízmillió ember nem jut fizetéshez sem, tehát itt nagyon megfontolt megoldást kell keresni, az indulatokon, azoknak a gerjesztésével sajnos nem megyünk sehova."

Tetszik érteni? Olyan nagyságu pénzösszeggel verték át Dr. Bánáti János Elnök úr szerint is az embereket a bankok, hogy ha ezt vissza kell fizetni, akkor szerinte összeomlik a pénzügyi rendszer, a bankrendszer, leáll a gazdasági élet, tízmillió ember nem jut fizetéshez. És Dr. Bánáti János Elnök Úr ezt már ezeknek a mondatainak elhangzásakor, 2011. augusztus 22-én is tudta.

Kapcsolódó:
   Miért húzódik a devizahiteles kérdés megoldása?
   Póka László-FELHÍVÁS. Bankár! Van még "töltény" a tárban!

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Aranyeső Pécsett is - Hogyan tarolja le a Roche a magyar egészségügyet?
NOV 15, 2013 PestiSrácok


ARANYESŐ PÉCSETT IS - HOGYAN TAROLJA LE A ROCHE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYET?

Magyarország egyik legeladósodottabb egyetemi klinikájának, a Pécsi Tudományegyetemnek a büdzséjéből is busás százmilliók landolnak a Roche Magyarország Kft. bankszámláján - nyomozta ki a PestiSrácok.hu. Kiderítettük, hogy miközben az eladósodottság tekintetében "visszaesőnek" számít az intézmény és az ötmilliárd forintot is meghaladja az egyetem tartozása, a laborbeszerzések összköltsége gyakorlatilag a duplájára emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a klinika laborjából fokozatosan kiszorultak a konkurens gyártók rendszerei. Pécsett is szakmai okokkal indokolják a Roche-gépek használatát, de a PestiSrácok.hu kiderítette, a svájci székhelyű multicég az akadémikus Kovács L. Gábor professzor (képünkön) laborvezetői regnálása alatt szakított hatalmasat Pécsett, aki azóta a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnökévé lépett elő. A társaság üléseire a Roche üzletág-vezetője is állandó meghívót vehet át a postástól. Kíváncsiak vagyunk Szócska Miklós álláspontjára is, hogy az utóbbi években a laborvezetők vajon mi okból választják sorra a konkurenseknél másfélszer-kétszer drágább, agilisan terjeszkedő Roche termékeit, és miből fizeti ki az egészségbiztosító az ezzel járó, évente milliárdos nagyságrendű többletköltséget, ám az államtitkár eddig nem felelt a kérdéseinkre.
SZARVAS SZILVESZTER - PestiSrácok.hu

Nem csak Szegeden, Zalaegerszegen, és Budapesten a SOTÉ-n, hanem Pécsett is aranybányára lelt a Roche Magyarország Kft. Utánajártunk, a svájci székhelyű multicég éves szinten 300-400 millió forintot tehet zsebre azáltal, hogy a Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetéből is fokozatosan kiszorította a versenytársakat. Korábban három cikkben is foglalkoztunk a Roche Magyarország Kft. zsíros üzleteivel. A szegedi labortendereken például szinte mindent vitt a Roche, a 2011-ben az Év kórháza díjjal kitüntetett Zala Megyei Kórház laborbeszerzései is meglehetősen testre (Roche-ra) szabottnak tűnnek, de az igazán nagy bankot a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen robbantotta a multicég. Portálunk nyomozta ki például, hogy Gál János, a SOTE klinikai rektorhelyettesének a párja az a Kiss Adrienn Júlia, aki a Roche Magyarország Kft. labordiagnosztikai üzletágvezetője. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetemet vettük górcső alá, ahol a cikkeink után kapott füles szerint ugyancsak megvetette a lábát a Roche.

KÉTHARMADOS HATALOM

Kiderítettük, a 369 millió forintos szegedi üzlet, a Zala megyei kórház ablakon kidobott 300 millió forintja, és a SOTE-Roche szerelem sormintájába a Pécsi Tudományegyetem is beleillik, ahol éves szinten 300-400 millió forintos forgalmat bonyolíthat a Roche Magyarország Kft. Ráadásul a pécsi laborköltségek jócskán megemelkedtek a svájci székhelyű, "kreatív" kereskedői módszerei miatt a világban már több helyen megdőlt multicég megjelenésével. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának a dékánja, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója kérdésünkre kijelentette, "támogatásból, egy 2006-os Pázmány Péter pályázat keretében telepítették a Roche készülékeket, igaz, előtte is működött Roche rendszer a laborban". Elárulta, Pécsett jelenleg hatvan százalékos a Roche részesedése a szorosan vett laboratóriumi forgalomból. "A rutin kémia, biokémai és immunológia mintegy hetven-nyolcvan százaléka történik a Roche gépein, de sok a kis értékű vizsgálatfa jta" - jelentette ki Miseta Attila.

HÁTTÉRBE SZORÍTOTT OLCSÓBB RENDSZER

A PTE ugyan a 2006-os Pázmány projekt előtt is használta a Roche-rendszereket, de akkor még az Abott és más konkurens készülékek részesedése jóval magasabb volt. A Pázmány projekt után azonban a Roche letaszította a versenytársait az intézményen belül. Az orvosi kar dékánja azon kérdésünkre, hogy nagyságrendileg mennyivel drágább a Roche-rendszer működtetése, mint egyéb gyártók rendszereinek a használata, azt mondta: azt nem tudja megmondani, hogy a készülékek telepítése idején mi volt az ára az azonos Abott és Roche reagenseknek, de tény, hogy ma mintegy húsz-harminc százalékkal olcsóbban kínálják az Abott reagenseket. "A beszállítókkal azonban lehet ártárgyalásokat folytatni. Magam, aki néhány hónapja töltöm be az igazgatói tisztet, azon vagyok, hogy minden forint a legjobban hasznosuljon" - mondta Miseta Attila.

A DÉKÁN "SZÉLMALOMHARCA"?

Egy neve elhallgatását kérő egyetemi bennfentestől úgy tudjuk, hogy Miseta Attila a balanszírozott rendszer híve, és keményen harcol a Roche visszaszorításáért, a versenyhelyzet visszaállításáért.


Miseta Attila, a pécsi orvosi kar dékánja a versenyhelyzet híve. Fotó: pte.hu

A Pécsi Tudományegyetem a fenntartója a huszonhét pécsi klinikának, a Baranya Megyei Kórház 2010. január elsején olvadt egybe az egyetemi klinikahálózattal. Az integrációra még visszatérünk, de előbb lássuk, az integráció előtt milyen laborrendszert működtetett a megyei kórház. Az ugyanis sejthető, hogy az egyesülés a Roche-nak kedvezett, miután a Roche készülékekkel benépesített PTE lett a megyei kórház fenntartója. A Baranya Megyei Kórház Központi Laboratóriumában az Abott rendszert használták az integráció előtt, és információink szerint mintegy fele annyiért működtették, mint az egységesítés után a Roche-t.

Litter Ilona, aki a Baranya Megyei Kórház Központi Laboratóriumának a laborvezető főorvosa volt, nem kívánt részleteiben nyilatkozni az ügyről, de annyit elárult, "nem mindig a legolcsóbb a legjobb, mint ahogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb minőségű". "Nagyon kell ismerni a szakmát és ismerni kell a lehetőségeket, hogy az ember olyan egyensúlyt tudjon kialakítani, amelyben szakmailag, működéstechnikailag, rendszerszervezésileg is jól működnek a dolgok és aránylag gazdaságos is. Ideális helyzet és ideális megoldás nincsen. Nehéz azt mondani valamire, hogy az maradéktalanul jó, maradéktalanul követendő. Minden lehet ilyen is, olyan is" - fogalmazott Litter Ilona.

AMI MÁSOKNÁL X FORINT, AZ A ROCHE-NÉL 2X

A különböző gyártók árazásaival, a Roche pécsi térnyerésével kapcsolatban Cserta Gábort, a Csertex Kft. ügyvezetőjét is felhívtuk, aki az integráció és a Pázmány-projekt előtt szállítói kapcsolatban állt a Baranya megyei tudományegyetemmel. "A szakmai döntéseket nem kérdőjelezem meg, a PTE szakmai vezetése döntött a Roche mellett. A rendszercserének az okát nem tudom, de az már más kérdés, hogy gazdaságilag megérte-e a váltás. Amíg a Roche gépek telepítése előtt x forintba került egy vizsgálat, addig a svájci székhelyű multi rendszerein már 2X-re rúgtak a költségek. Tudom, hogy egyes laborszakemberek szerint a nevet kell megfizetni, de ezzel azért nem értek egyet, mert az Abott is legalább akkora név a szakmában, mint a Roche, mégis kihúzták alóluk a talajt" - summázta véleményét Cserta Gábor.

MERCEDES VS. OPEL

A pécsi dékán, Miseta Attila egyébként annyiban védelmébe vette az előző vezetők döntését, hogy szerinte a Roche a labordiagnosztikában a Mercedes, de persze lehet kapni Opelt is. Cserta Gábor minderre csak annyit reagált, hogy "felháborító és megdöbbentő Mercedes-Benzzel járni a nehéz anyagi és financiális helyzetben lévő magyar egészségügyben".

A Pécsi Tudományegyetem ráadásul úgy fizet ki évi 300-400 millió forintot a "Mercedesért", hogy Magyarország egyik legeladósodottabb egyetemi klinikájáról van szó. Az egészségügyért felelős államtitkárság éppen idén októberben hívta raportra az eladósodott kórházak vezetőit, köztük a négy nagy orvosi egyetem, a Honvédkórház menedzsmentjét, és a debreceni, zalaegerszegi, győri, szombathelyi, nyíregyházi, szolnoki, váci, szekszárdi és salgótarjáni kórház első emberét. Idén júniusban ugyanis valamennyi berendelt intézménynek 500 millió forint felett volt a lejárt adóssága. A "meghívott" intézmények közül ráadásul a Honvédkórház és a Pécsi Tudományegyetem is "visszaesőnek" számít, tartozásuk rendre újra termelődik, és ismét meghaladja az ötmilliárd forintot.

KORMÁNYZATI ÁTVERÉS VOLT AZ INTEGRÁCIÓ

Éppen ezen a ponton kell visszakanyarodnunk a PTE és a Baranya Megyei Kórház összeolvadására, mert a pécsi intézmény vezetése szerint az eladósodás a Klinikai Központ és a Baranya Megyei Kórház integrációja miatt gyorsult fel. A PTE első emberei szerint az előző kormányzat által ösztönzött kórházintegráció tovább rontotta a gazdasági helyzetet, holott az akkori kabinet fő célja épp a rendszer gazdaságosabbá tétele volt. Az előző kormány akciója miatt horribilis, éves szinten több százmillió forintos lyuk tátong az integrált intézmény finanszírozásán. "2002 óta Pécs és a környező régió szenvedte el a legnagyobb restrikciókat az egészségügy területén. A 2008-ban megtörtént integráció egy átverés volt a kormányzat részéről, innentől meglódult a veszteségek termelése" - nyomatékosította Miseta Attila.

AZ ÚJ TENDEREN IS A ROCHE KASZÁL MAJD?

A pécsi Klinikai Központ pénzügyi nehézsége tehát súlyos teher, az egyetem vezetősége az adósság ellen harcol, miközben a Roche rendületlenül számláz.

"A Roche termékei általában igen jó színvonalúak, de nem minden területen egyaránt jó a szakma megítélése. A bekerülési költség nyilván fontos tényező volt a szakmai indokok mellett. Megjegyzem, több más forgalmazó rendelkezik ugyan olcsó, saját fejlesztésű hazai termékekkel, amelyek színvonala változó, de világcégek termékeit is forgalmazzák. Amikor az árak összevetéséről van szó, nem mindig hasonlítjuk az almát az almával. A Roche dominanciája nem magyar sajátosság és nem is korlátozódik az állami szférára. A magyarországi privatizált laborok többsége is Roche alapú" - mondta Miseta Attila. Hozzátette ugyanakkor, hogy miután folyamatosan sakkozniuk kell, hogyan osszák be a csekély forrásokat, ezért ő az olcsó de jó szakmai munkát pártolja. "Próbáljuk megtalálni azokat a kompromisszumokat, amelyekkel a lehető legolcsóbban, de szakmai téren megfelelő színvonalon biztosíthatjuk a minőségi munkát. Egyébként éppen most állunk egy új tender előtt, ami nyilván új ártárgyalások at is jelent" - árulta el portálunknak Miseta Attila. (Lapunk a szakmából ugyanakkor ellentétes információt kapott: eszerint a hazai tulajdonú magánlaborokban elenyésző a Roche beszállítói részesedése, éppen a csillagászati árak miatt.)

ÁLOMKARRIER A ROCHE PÉCSI TÉRNYERÉSE UTÁN

Szegedhez, Zalaegerszeghez és a SOTÉ-hoz hasonlóan tehát Pécsett is szakmai érvekkel indokolják a Roche rendszerek használatát. A PestiSrácok.hu megtudta, a svájci székhelyű multi Kovács L. Gábor laborvezetői regnálása alatt szakított nagyot Pécsett, aki azóta a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke. (A társaság üléseire Hodossy Lajos, a Roche üzletág-vezetője is állandó meghívót vehet át a postástól.)


Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. üzletág-vezetője állandó meghívottként vehet részt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság ülésein. Fotó: figyelo.hu

Korábbi cikkünkben már írtunk egy hasonló karrierről, amely egy labor vezetésével kezdődik, Roche rendszer "bevarázslásával" folytatódik, majd csúcsszervezet igazgatói posztjának betöltésével végződik. Korábban kinyomoztuk, a szegedi labor egykori vezetője, Horváth Andrea Rita a Roche, mint közbeszerzési nyertes kihirdetése után kezdett nagy ívű nemzetközi karrierbe. Horváth Andrea Rita jelenleg az ausztrál South Eastern Area Laboratory Services (SEALS) Klinikai Kémia Intézetének igazgatója, a Sydney Egyetem vendégprofesszora, és a Nemzetközi Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, azaz az IFCC Evidence-based Laboratory Medicine bizottságának elnöke. A volt szegedi laborvezetőt a nemzetközi csúcsokra röpítő diagnosztikai világszervezet, azaz IFCC kitűnő szponzori kapcsolatot ápol a Roche-sal.

Annak eldöntését, hogy a Roche gyakorol-e nyomást az általa amúgy bőkezűen támogatott szakmai szervezetek vezetőinek kiválasztásánál, tisztelt olvasóinkra bízzuk.

IRÁNYÍTOTT TENDEREK, SZÓCSKA EGYELŐRE HALLGAT

"A magyar labortenderek egyáltalán nem szolgálják, vagy csak nagyon csekély mértékben szolgálják azt a célt, amely az egyenlő feltételek mellett történő versenyeztetésről, a legjobb árajánlat választásáról szól. A legtöbb tender irányított" - szögezte le egy neve elhallgatását kérő magyarországi klinikai labor vezetője.


Szócska Miklós
A szegedi, zalaegerszegi, fővárosi és pécsi oknyomozásunk után Szócska Mikóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárát is megkerestük. A politikustól mások mellett azt kérdeztük, hogy miért bevett gyakorlat az a magyar egészségügyben, hogy miközben az anyagi, finanszírozási helyzet nehéz, mégis a drágább Roche termékeket választják a laborvezetők, klinikai döntnökök. Szócska Miklóst egyes szakemberek véleményével is szembesítettük, miszerint a Roche a Mercedes-Benz, míg más gyártók az Opelhez hasonlíthatóak. Kíváncsiak voltunk, hogy Szócska Miklós szerint miért engedheti meg magának egy adósságokkal küzdő intézmény, hogy Mercedes-szel járjon, miközben az Opel is kiváló minőségű, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. A szaktárca és Szócska Miklós állásfoglalását, szakmai tájékoztatását természetesen továbbra is várjuk. Egy héttel ezelőtt számos kérdést tettünk fel a Roche Magyarország Kft. kommun ikációs vezetőjének, ám választ egyelőre onnan sem kaptunk.

VÁRJUK AZ ÚJABB FÜLESEKET!

Tekintettel arra, hogy tendenciózusnak tűnik a méregdrága laborkellékeket forgalmazó világcég sorozatos térnyerése a magyar egészségügyben, és az első, a Szegedi Tudományegyetem közbeszerzési botrányát felgöngyölítő cikkünk közlése óta sorra kapjuk a füleseket, előrebocsátjuk: ezután is figyelemmel kísérjük a labortendereket, úgyhogy szivárogtasson bátran! Minden megkeresést - ahogy eddig is - bizalmasan kezelünk!

(Vezető képünkön Kovács L. Gábor akadémikus látható. Az egykori laborvezető idén októberben tudomány kategóriában vehette át a Baranya Megyei Príma díjat.)

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Szó szerinti idézetek egy nagy embertől
Jadranka Roganovic

Kommentár nélkül. Szó szerinti idézetek egy nagy embertől a tartalom és az írásmód pontos betartásával:

február 17.
"Van egy álmom...most említem először.Most már egy ideje csak dolgozunk rajta...Még nyárig vagy legkésőbb őszig csak dolgozunk.../Ha elmondanám azt hinnétek, hogy ez a pragmatikus ember megőrült./De ha ez bejön akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs!!!Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni. Annyi csoda történt velem már életemben.Igaz ez egy sokkal nagyobb léptékű "csoda" lenne, de miért ne lenne ez még lehetséges?Miért ne érhetne végre ne csak engem hanem a magyarokat is óriási szerencse?Őszig ne kérdezzetek csak figyeljetek!"

március 27.
"Mi történt?
Kiszált a kalitkából a "madár".Három órán keresztül hibátlanul repült.Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát..."

április 10.
"Kedves Barátaim!Örülök, hogy a média ennyit foglalkozik ezzel az "energia cellával"./Csak zárójelben jegyzem meg,most írtam le először ennek az általam tervezett hivatalos nevét./Abszolut nem zavar,hogy ennyit össze-vissza találgatnak.
Már többször leírtam, hogy egy energia cellánál két féle módon lehet befogni az energiát: vagy nagy feszültségen vagy nagy áramerősségen.Tesla munkásságát hihetetlenül tisztelem és egy szellemi óriásnak tartom.Szerintem az "energia kicsatolásában" ott tévedett illetve ott ment félre, hogy ezt nagy feszültségen akarta megvalósítani.De...szerintem ma már nem ezek a kérdések./Ezeket a kérdéseket a kutatások már eldöntötték./
A kérdés az , hogy hogyan lehet a stabil nagysorozatú gyártást megvalósítani úgy hogy közben tömegével teremtünk munkahelyeket.
Hogy lehet a milliós sorozatgyártás feltételeit megteremteni/mert csak ekkor fogja igazán az emberiség hasznát szolgálni/ másrészt, hogy lehet ezen egységekenek a logisztikáját/150 kg-os egységeknek/ megszervezni valamint a kereskedelmét, hogy a hagyományos energia szolgáltatók ne szembe jöjjenek, hanem együtt "meneteljünk".Ezen dolgozunk./Nem a protótípuson./.De azt se kérdezzétek meg, hogy hány prototípus van és melyik országban nézhető meg.Hívatalosan csak akkor szeretnénk a nyilvánosság elé lépni mikor már a sorozatgyártása beindult./Ahogy ezt még a "madárkának" a szösszeneteimben való felbukkanása elején jeleztem, ezt ősszre várom illetve tervezem."

Kapcsolódó:
   Októberben jön Széles Gábor energiacellája!

Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút

Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya

Zöld Kapu Vendéglő, étterem Óbuda hangulatával HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000
HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel